годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Водолей

21 януари – 18 февруари
За Водолея няма нищо по-приятно
от приятелите в планината.
Нестандартен е и непонятен,
носи новости, прегръща чудесата.

Характеристика на знака: Водолеят е знак на новаторството, техническата мисъл, промените, революцията, приятелството, хуманността, обществените организации. Представителите на този знак са идеалисти, новатори, технократи, имат дарба да виждат в бъдещето. По природа са индивидуалисти, оригинални и ексцентрици, обичат да бъдат различни. Освен това са откровени и обективни, когато правят оценка. Държат много на приятелството, обичат големите компании, с които се чувстват като едно цяло, където изразяват потребността си от общуване и размяна на идеи и в които се свързват с останалите чрез безусловна любов. Водолеите не обичат авторитетите и често се бунтуват срещу тях, особено такива, които ограничават личната им свобода и стремеж към независимост, които са идеали за Водолея. Когато е дошло време за промяна и старото трябва да отстъпи на новото, Водолеите винаги са наблизо.
Положителни черти: Прагматични, способни на практика да приложат прогресивните си идеи, способност да се откажат от личната си воля, за да послужат на общата, действайки с намерение да постигнат най-висшето добро за всички. Водолеите имат любопитен, отворен за новото ум, разсъждават логично и безпристрастно, те са интелигентни, а някои от тях дори гениални. Прозорливи са и са добри съветници. Представителите на този знак обикновено са добри приятели.
Отрицателни черти: Водолеите страдат от егоизъм, самолюбие и потребност непрекъснато да са прави. Други черти, с които трябва да се преборят са нетолерантност, високомерие, неразбраност, „черната овца”, хладност, неемоционалност, неподатливост на чувства, инат.
Подходящи професии: Изобретателство, нови технологии, особено компютърни технологии и телекомуникации, инженери, научни работници, работещи в обществени организации, особено такива с идеална цел. За Водолеите са подходящи всякакви интелектуални дейности, работа, свързана със създаване на контакти или работа в група.
В любовта: Приятелството за Водолеите е една от най-висшите прояви на любовта и те обикновено не търсят силно романтични емоционални връзки, а по-скоро партньор, с който могат да бъдат истински приятели. Тяхната потребност от свобода трябва да се има предвид от представителите на противоположния пол. На Водолея ще му трябва лично пространство преди всичко за да работи по открития от всякакъв характер и да може да се вижда с безборойните си приятели и познати. Понякога Водоелите се опитват да решат този конфликт между желанито да имат едновременно и интимност, и свобода, като ги привличат хора, които също по някакъв начин не са „винаги на разположение”. Ако искате да ви забележи някой от представителите на този зодиакалеан знак, покажете, че сте различен, уверен в себе си, добър приятел. Какво не трябва да правите - не повдигайте емоционално наситени теми, не се вкопчвайте в него, не се опитвайте да го следите или контролирате, не ограничавайте връзките му с приятели – това определено ще го отблъсне.
Митология: Управител на зодиакалния знак Водолей е планетата Уран. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Водолея можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В гръцките митове това е Уран*, изначалният небесен баща, първото дете на Гея или майката Земя, след като тя се появява от първичния хаос. Той съзерцава своята спяща майка и излива върху нея нежен дъжд, тъй че тя да разцъфти с дървета, цветя и трева. Той става също и неин съпруг и съюзът им поражда многобройни чудовищни създания, включително расата на еднооките Циклопи. Накрая двамата дават живот на първия род на боговете, които управляват човечеството – седемте титани и техните седем сестри и съпруги титанидите. Но Уран се превръща в тиранин. Той затваря циклопите в Тартар, защото са се опитали да се бунтуват срещу него. Гея се разгневява и убеждава Кронос (Сатурн), най-младият от титаните, да устрои засада на Уран и да го кастрира със сърпа си. Семето на умиращия небесен баща се разсипва по земята; от него се раждат ужасните богини на отмъщението, наречени Фурии, но се появява също и Афродита (Венера), прекрасната богиня на любовта.
Уран, следователно, е основната сила на сътворението. Два пъти в гръцките легенди той излива съзидателната си сила над земята. Уран създава всички дървета и растения, които цъфтят по тялото на майката-земя; той ражда също и такава двузначна концепция като тази за любовта и отмъщението. Във всеки случай, неговата сила тече като дъжд от небесата. И тъй като в астрологията на Уран му е приписано господството над Водолей, този знак винаги е бил свързван с „водите на живота”, които се леят от небесата. Така, Водолей наистина е подходящ символ за този бог на първичната съзидателност. В нашата технологична ера ние сме по-склонни да приемаме тези водолейски води за електричество или космическа енергия, но същественото значение на съзидателната воля си остава непроменено.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.