годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Стрелец

23 ноември – 21 декември
Стрелецът философ голям е
спортен е и пътешества.
Езици чужди учи, знае
и над приближените си шефства.

Характеристика на знака: Прямота, общителност, философска настроеност, целенасоченост, любознателност, свободолюбие, приключенски дух, авантюризъм. Стрелците са заредени с ентусиазъм, те са големи оптимисти. Тъй като това е социален знак, много често представителите на знака на Стрелеца градят успешна кариера, притежават система от вярвания, която активно проповядват. Те са откровени и обичат да казват истината дори когато тя не е приятна за околните. Ако не желаете комплименти, а искате да знаете как действително изглеждате в новата си дреха, попитайте Стрелеца.
Положителни черти: Широко скроени, ентусиасти, оптимисти, надарени с прозорливост, открити.
Отрицателни черти: Горделиви, прекалено самоуверени, арогантни, стремящи се към разширение за сметка на другите, прекаляващи в определени области от живота (с ядене, алкохол или др.)
Подходящи професии: Преподавател (или работещ в системата на образованието), проповедник, книгоиздател, лингвист, работещ в областта на туризма или друг вид работа, свързана с чужбина, пътешественик, адвокат, съдия, лекар (особено ветеринарен, поради любовта на Стрелеца към конете и кучетата)
В любовта: Стрелците се стремят към връзки, които ги държат в напрежение, предизвикват ги и ги подтикват да се учат, да изследват, да търсят, да израстват. Те търсят човек, който им предлага вълнение, интелектуални и физически стимули, като този човек трябва да им дава достатъчно свобода, за да изразяват себе си. Когато се влюбят, Стрелците показват чувствата си открито, поставят обекта на любовта си на пиедестал, отнасят се с него като към божество. Ако искате да привлечете противоположния пол с изявен Стрелец, намерете начин да демонстрирате своите морални, етични и духовни принципи, бъдете естествени и прями, не лъжете, защото това ще отблъсне Стрелеца, уважавайте неговата свобода, участвайте в приключенията, които е замислил и които ще накарат дъхът ви да спре от вълнение.
Митология: Управител на зодиакалния знак Стрелец е планетата Юпитер. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Стрелеца можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В римската митология това е Юпитер, царят на боговете, когото гърците са наричали Зевс. Единствено Зевс*, бащата на Небесата, бил господар на мълнията. Именно заплахата на нейния смъртоносен блясък му помагала да контролира своето свадливо и непокорно семейство на връх Олимп. Той също така бил повелител и на небесните тела, създавал закони, придавал сила на клетвите и изричал пророчества. Имал безброй любовни приключения. Той станал баща на сезоните и на Трите орисници, на Харитите, на Трите музи.
**Изучавайки ролята на Юпитер в легендите, много сериозно трябва да се наблегне на факта, че той е бил цар. За древните гърци царят е бил в същността си бащинска фигура, човек, който се грижи за народа. Друга черта на царете е, че те са „носители на дарове”. Когато шампион спечели състезание, от царя се очаква да го дари със златни гривни, добитък или красиви жени. Юпитер в хороскопа може да ни обсипе с подаръци; той представя също и собствената ни способност за щедрост.
Зевс е дарявал безсмъртие на онези, които той смята за достойни. Хирон е бил освободен от мъките си и поставен в небесата като Стрелец за награда за услугите му към човечеството, въпреки че пак Зевс е приковал Прометей към скала заради друг благотворителен акт. Херкулес е получил безсмъртие за смелите си действия и Зевс е поставил лика на Калисто сред звездите. Хефест е получил от него ръката на Афродита. С други думи, Зевс е имал силата и авторитета, като суверенен водач, да награждава някои и да дава безсмъртие на други, както и да осъжда по ужасен начин, според собствената си преценка за техните действия. Не трябва да се забравя, че Юпитер е планетата, свързана с адвокати и съдии.
В митовете е подчертана и ролята на Зевс като любовник. В гръцките легенди като че ли често изглежда все едно функците му се изчерпват с това да запложда богини, полу-богини и смъртни девици, които да раждат герои. Това обаче не е хипер-сексуална природа или дори желание да се обвърже с връзка, това е израз на копнежа на небесния бог да стане основател на нова раса хора. Историите не се фокусират върху способностите не Юпитер в любовния акт, както например става в легендите за Марс. Вместо това те наблягат на сексуалния акт като специфично насочен към създаване на многочислено потомство.

*Робърт Герйвс, “Гръцките митове”
**
Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.