годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Скорпион

24 октомври – 22 ноември
По-опасен от Скорпиона
даже не е и бизона.
В група да се движи той обича
Власт му дай – след нея ще затича.

Характеристика на знака: Напрегнати и прозорливи, обичащи да разгадават загадки и мистерии и да налагат волята си, да контролират и управляват. Знакът Скорпион се свързва с дълбоките трансформации, голямата емоционалност, секса, големите пари. Той е един от тайнствените и скрити знаци на зодиака, това, което е на повърхността e нищожна част от „дълбоките води” на Скорпиона.
Положителни черти: Притежават огромни запаси от енергия и поради това са изключително работоспособни. Умеят да управляват и само те могат да намерят изход от кризисни ситуации – там, където другите знаци ще бъдат безпомощни, Скорпионите ще се спуснат до дъното на ада и ще излязат възкръснали от него. Могат да рискуват живота си за вас, но тежко ви ако го забравите или не го оцените. Майстори в разбулването на тайни, те са и добри пазители на чужди тайни. Най-голямата им сила идва когато се борят за добруването на другите хора – тогава те могат да надскочат себе си.
Отрицателни черти: Отрицателната страна на Скорпиона може да бъде доста неприятна за околните. Те обичат да обсебват и контролират, могат да бъдат ревниви и злопаметни. Жилото на Скорпиона може да бъде доста болезнено - изразено чрез дума, жест или поглед, нараняващи жестоко противника (Скорпионът много добре знае слабите места на своя противник и лесно ги атакува). Като скрит и потаен знак, свързан с управлението на хора и ресурси, Скорпионът управлява подземния свят, престъпните организации от мафиотски тип.
Подходящи професии: Детектив, изследовател, маг, политик, финансов мениджър, както и всякакви други професии, при които се изисква задълбочено проникване, упражняване на власт и контрол, управление на хора и ресурси, преобразяване, остър ум и силен инстинкт, изобретателност, магнетизъм, сила, мощ, постоянство.
В любовта: В любовта Скорпионът е на принципа „Всичко или нищо”. Краткотрайните флиртове не са по неговата специалност. Когато установи емоционална връзка, той иска това да бъде завинаги и ще вложи всичко от себе си, за да я запази и поддържа. За взаимоотношенията на Скорпиона се отнасят думите „Докато смъртта ни раздели”.
За да свалите някой от тази зодия, трябва да притежавате тайнственост, загадъчност и магнетизъм – това ще впечатли Скорпиона. Ако сте чаровни, стабилни и финансово осигурени, ще му допаднете още повече. Чисто интелектуалното общуване не е за него, като воден знак той е дълбоко емоционален и на него му трябва емоционален контакт. Скорпионът ще ви възнагради с пламенност и страст във взаимоотношенията, но внимавайте да не предизвикате неговата ревност – ще съжалявате. Пригответе се за дълготрайни и бурни взаимоотношения.
Митология: Управител на зодиакалния знак Скорпион е планетата Плутон. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Скорпиона можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В римската митология* това е Плутон, царят на подземния свят, когото гърците са наричали Хадес. Също като брат си Посейдон, Хадес получава власт над област от света, която е по-незначителна от управляваната от брат му Зевс. Хадес е цар на земите на мрака и страха – светът на мъртвите. Винаги е живял далеч от светлината на деня и метафорично можем да приемем, че това е оказало своя ефект върху характера му.
Астролозите понякога се объркват от символизма на Плутон, поради това, че планетата се явява и като мъжка, и като женска. Женската половинка на Хадес е Персефона и много жени, които имат силен Плутон, са чувствали силен резонанс с Персефона и историята й. Тя е била отвлечена още съвсем млада от Хадес и макар че в крайна сметка започнала да се наслаждава на живота си като царица на подземния свят, тя също винаги е живяла в сянка – в сянката на майка си Деметра, чиито собственически чувства са били много силни, а после редом до Хадес.
Хадес се изкачил до горния свят и отвлякъл Персефона от майка й. Той се е нуждаел от нея, за да бъде истински цар на тъмните си земи. В до-патриархалното общество винаги е имало богиня на подземния свят, а също и на горния. Психологически погледнато, женските инстинкти се „оправят” много по-добре в подземните региони на подсъзнанието, отколкото мъжките аспекти. По този начин привличането на Персефона към подземния свят отчасти е възстановило първичното женско водачество. И макар Зевс и Хера да са имали много свади на Олимп, не се споменава за такива спорове между Хадес и Персефона. Те са управлявали заедно, с изключение на онази част от годината, когато Персефона се завръщала при майка си Деметра.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.