годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Риби

19 февруари – 20 март
Рибите се носят по водата.
Днес са тук, а утре може да отплуват.
Влюбени са в океана, в красотата,
за изгубените светове тъгуват.

Характеристика на знака: Мечтатели, роматични, емоционални, представителите на зодия Риби се увличат от „неземни”, „скрити”, „мистични” неща. Те притежават силна интуиция и естествена склонност да разбулват тайни и загадки. Поради това, че изпитват необходимост да се слеят с по-висша същност, понякога страдат от размити граници на своята собствена идентичност. Имат свойството да съпреживяват, често не могат да разберат нахлуващите емоции техни ли са или на някой друг, като попивателна са за чужди усещания и енергии. Когато влязат в стаята, те могат интуитивно да усетят в какво настроение за хората, какво мислят в момента, какво се е случило. Имат свой собствен свят на илюзии и обичат да прекарват повече време в него, отколкото в реалния живот. Нуждаят се от време на време да останат насаме със себе си, за да се свържат с вътрешното си „Аз”.
Положителни черти: Рибите могат да бъдат мили, нежни, магнетични, изпълнени със състрадание, съчувствие, отлични психолози. Способни са да съпреживяват, притежават дарбата да успокояват. Достатъчно е дори само тяхното присъствие, за да могат нуждаещите се да постигнат душевен мир. Всеотдайни са за хората, които обичат до степен на саможертва.
Отрицателни черти: Разсеяност, обърканост, илюзии, самозаблуди, манипулативност, измама, липса на практичност, липса на самоувереност, бягане от отговорност.
Подходящи професии: музиканти, танцьори, художници, актьори, терапевти, хора, които следват духовно призвание, химици, хора, занимаващи се с производство или разпространение на лекарства, алкохол или опиати, билкари, лекари, народни лечители, моряци или хора, чиято професия е свързана с водата, хора работещи за хуманни или благотворителни цели, детективи, учени, особено физици
В любовта: Безкрайни романтици, Рибите интуитивно усещат от какво има нужда партньорът и са готови да се раздадат докрай за него. Любовта и романтиката са техни стихии. Те са същества, отворени за Всемирната любов. Ако искате да имате любовна афера с Риби, напишете за тях стих, нарисувайте картина, изпейте им песен или им подарете някое сантиментално сувенирче и те ще се разтопят. Можете да помислите и за други начини, по които да стимулирате тяхната фантазия и романтична природа. А ако сте преживели някаква криза или по друг начин сте изпаднали в беда, те са хората, които търсите, те първи ще откликнат на вашия зов за помощ. Все пак, за да се обвържете дълготрайно с партньор от зодия Риби, ще бъде добре вие самите да сте практични и здраво стъпили на земята, за да може да приземявате Рибите, които с едния си крак стъпват в други светове.
Митология: Управител на зодиакалния знак Риби е планетата Нептун. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Рибите можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В митовете това е Нептун*, който гърците са наричали Посейдон, богът на океаните и моретата. Когато Зевс (Юпитер) става „главно божество” на Олимп, той разделя властта над света между двамата си братя, Посейдон и Хадес (Плутон). Хадес получава господството над подземния свят, а Посейдон трябва да управлява океаните.
Нептун действа не само като носител на архетипа на бурния, отмъстителен бог Посейдон, а и като носител на допълнителен архетип – духа на Дионис. Има различни версии на легендите за Дионис и неговия произход, но според най-популярната история за раждането му, той бил син на Семела, принцесата на Тива, а баща му бил Зевс. Ревнивата Хера (жената на Зевс) подмамила Семела да постави на любовника си фатално условие: тя поискала Зевс да й се разкрие в цялото си величие. Зевс изпълнил това й изискване и Семела била погълната от огъня му начаса. Но шестмесечният плод на бременността й, Дионис, бил зашит за бедрото на баща си, за да може да се роди навреме. Скрит от Хера, той бил отгледан от група нимфи, наричани хиади; те го маскирали като момиче. Не трябва да се чудим в такъв случай, че нептуновият тип хора притежават женствена мекота, а също че мъжете от този тип са най-меките от пола си: Дионис е дете на Великата Майка и е бил отгледан като хермафродит. Нептунианците-мъже действително обичат жените; те дори ги разбират.
Когато Дионис осъзнал божествеността си, той се показал като нещо повече от дете на майка си; той въплатил и Дивия мъж. След като запознал човечеството с производството на вино, той пътувал по света като разпръсквал пиянски екстаз където и да отидел. Последователките му, менадите, били пияни жени, които танцували в дива самозабрава и в лудостта си разкъсвали мъже на парчета. Така че ето две от най-популярните качества, които Нептун притежава: връзката му с изкуството на танца и връзката му с алкохолизма и наркотичната интоксикация.
По време на бурното си пътуване по света Дионис в крайна сметка стигнал до остров Наксос. Там открил Ариадна, принцесата от Крит, която била помогнала на героя Тезей да убие минотавъра и да превземе кралството на собствения й баща. Но тази вярност към любимия била наградена твърде зле. Героят-завоевател я изоставил на един остров. Дионис се влюбил в нея и се оженили, а скоро след това той бил допуснат до компанията на олимпийските богове. Чрез брака си той добил зрялост и уравновесеност. Заел мястото си сред боговете и изоставил скитническия живот. Но забележете, че Ариадна е била жертва – една от наранените от любовта. Нептунианецът по принцип е привлечен към връзки, които имат характер на спасител – жертва.
Нептун (Посейдон) не винаги е доброто момче в митологията. Всъщност му се приписва мятането на буреносни облаци и мрежи по пътя на жертвите, които си е харесал, като така те губят пътя си в морето за продължителни периоди. Най-известната история за отмъщението му е разказана в „Одисея”, където се описва опита на Одисей да се върне у дома след Троянската война. Когато Посейдон хвърлил буреносни облаци по пътя на Одисей, завръщащият се герой бил принуден да добави и прозрение към интелекта си, за да продължи по пътя – и при все това му отнело десет години да се добере до дома.
Очевидно на хората, опиращи се само на рационалния свят ще им бъде трудно изведнъж да повярват в съществуването на инстинктите си, също като недоволния Одисей. Мнозина имат усещането, че не виждат къде отиват когато са под влияние на транзит на Нептун. Виденията за бъдещето в тези случаи идват по други пътища, когато сме откъснати от чисто физическото усещане за реалността. Така че една от задачите на Нептун е да окуражи отварянето на третото око, да се развие вярата и опората във висшата сила, която идва, когато индивидът не е способен повече да контролира собствения си курс.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.