годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Рак

22 юни – 22 юли
Особняци са си тези Раци,
крият се в черупката когато искат.
В региона те са кореняци,
грижат се за свойте близки.

Характеристика на знака: Знакът Рак се свързва с корените, рода, семейството, родителската функция, храненето, грижата за другите (физическа и духовна), инстинкта за самосъхранение, интуицията. Раците се стремят към безопасност, те са недоверчиви към непознати хора, явления или предмети. Представителите на този знак си създават твърда черупка, която да ги пази и когато усетят опасност или почувстват безпокойство, те се оттеглят в нея. Те са състрадателни и чувствителни, притежават дълбока емоционална природа.
Положителни черти: Добро въобръжение, сърдечност, грижа, подхранване, интуитивни знания. Раците по принцип са домошари, семейни хора.
Отрицателни черти: Отпуснатост, немарливост, несигурност, променливи настроения, субективизъм, упорство, трупане на вещи, инфантилност, прилепчивост. Трудности при овладяване на емоциите.
Подходящи професии: Всякакви професии в сферата на социалните и комунално-битови услуги, храненето (производство на храни, заведения за хранене), готварство и кулинария, хотелиерство, професии, свързани с грижи, занимания и преподаване на деца, професии, които изискват въображение (писатели), бизнес, свързан с жени, професии, свързани с вода.
В любовта: Раците обичат интимността, умеят да изразяват своите чувства и са много грижовни и нежни във взаимоотношенията. Обичат както да подхранват, така и да бъдат подхранвани в любовта. Те са способни на силни чувства, поддават се лесно на емоции и за тях е важно да получат емоционална сигурност в любовта. Веднъж хванати в щипките на Рака, ще бъде трудно да се откъснете. Ако искате да привлечете вниманието и да се харесате на някой Рак, правете неща, които го карат да се чувства защитен, може и да го поглезите, да го накарате да се почувства като дете. Тъй като храната е важна за него, трябва да сте сигурни, че заведението, в което ще вечеряте предлага хубава кухня, а ако решите да му сготвите, заложете на стара изпитана рецепта, която знаете от вашата баба. Ако искате да се обвържете сериозно с представител на зодия Рак, трябва да му покажете, че държите на децата и семейството, имате отношение към домашния уют и ще му осигурите спокойствие и разбиране.
Митология: Управител на зодиакалния знак Рак е Луната. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Рака можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
*Луната е видимият символ на Великата Богиня. Фактът е следният: през по-голямата част от човешката история Луната е имала по-голямо символно значение отколкото Слънцето. Западната астрология се базира на слъчевия знак (зодията), но в Индия Луната все още играе по-важна роля при интерпретация на астрологичните карти.
Някои учени вярват, че в неолитната ера жрици, въоръжени с каменни сърпове (символ на непълната Луна), са преследвали мъжете през свещените гори – понякога за да се любят с тях, понякога за да ги принасят в жертва. Вярвания като тези стигат назад чак до палеолита, когато Великата Богиня и Рогатият Бог (господар на горите и земята) са били единствените познати божества. Лунните календари са много по-стари от слънчевите; нужни са доста математически изчисления, за да се маркират равноденствията и затъмненията на Слънцето, но календар, базиран на цикъла на Луната е сравнително по-лесен за проследяване. Еленови рога и кости, датиращи от Ледниковата епоха, често са гравирани с чертички, които са разположени на групи от по двадесет и осем до тридесет, означаващи един лунен месец. В неолита на Луната са се кланяли като на Великата Богиня на живота и смъртта и чрез нарастването и намаляването й се е символизирал цикълът на целия земен живот.
Най-важният факт за Луната е, че тя минава през различни фази. Тъй като водата е символ на чувствителността, а Луната има силно влияние върху приливите, естествено е тя да се свързва с чувствата; това само по себе си поставя Луната най-вече в женско положение. Периодичността на Лунните фази е двадесет и осем и половина дни, което я свързва с менструалния цикъл. Така в древността, Великата Богиня е била възприемана в различни фази; въпреки многобройните си имена е имала три принципни аспекта. В началото е била нимфа или девица, което съответства на растящата Луна. При пълнолуние Богинята се проявява като майка, утробата й е кръгла, както и Луната е пълна. Така наричаната „дебела богиня” от неолита илюстрира този фертилен аспект на Луната. Като намаляваща Луна, Богинята се явява под формата на старица или мъдра възрастна жена.
На Луната са се кланяли под най-различни имена и едва ли има богиня в пантеона на гърците или келтите, която да не притежава лунен аспект или негова проява под някаква форма. Но пък е трудно да се открие една единствена богиня, която да представя целия обхват на лунния символизъм. Така наричаната лунна богиня на гърците, Селена, рядко се явява в легендите. Богинята на вещиците, Хеката, е символ на намаляващата Луна. Класическата богиня, най-често свързвана с Луната е Артемида. При все това гърците са я смятали най-вече за повелителка на дивите зверове, а не на Луната и едва римляните са я направили лунно божество под латинското й име Диана, изцяло лунна богиня. Но Артемида-Диана във всеки случай представя фазата нимфа/девица от лунния цикъл; тя е богиня на младите жени, още не е ставала майка и лъкът й е символ на растящата Луна.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.