годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Лъв

23 юли – 23 август
Вижте, Царят-Лъв пристига
с впряга в златна колесница.
Публиката пее, аплодира
за децата и Царицата-Лъвица.

Характеристика на знака: Родените под знака на Лъва са силни личности, притежават храброст и качества на водач. Те имат вродени творчески способности. Умеят да се забавляват и обичат игрите и забавленията. Преливат от живот и любов, създават с лекота своите рожби – децата или творческите произведения (музикални, поетични, произведения на изобразителното изкуство, други). Лъвовете са родени, за да бъдат „на сцена”, под светлините на прожекторите в пряк и преносен смисъл. Ако не са актьори, те ще намерят друга сцена и подходяща публика, за да се изявят.
Положителни черти: Щедри, великодушни, забавни, любящи, с широко сърце, Лъвовете създават блясък и красота около себе си.
Отрицателни черти: Егоцентрични, разточителни, прекаляващи с удоволствията, високомерни, считащи другите за задължени към тях (техни слуги).
Подходящи професии: Всички професии, в които са нужни ръководни умения, актьори, артистични професии, хазартен бизнес, кино и театралната индустрия, шоу-бизнес, развлекателен бизнес, творчески професии под всякаква форма.
В любовта: Лъвовете имат огромна потребност от любов, като тя може да бъде във всякакви форми: романтична, семейна, приятелска, защото само тя събужда сърцето им. Те са най-щастливи когато дават и получават любов. В роматичните връзки обаче най-добре изразяват себе си. Няма по-добър ухажор от Лъва. Те са изключително щедри във връзките си, верни в любовта, дават всичко от себе си, но изискват същото и от партньора. За тях любовта е най-ценна, затова внимават на кого дават сърцето си. Не забравяйте, че Лъвът обича да управлява и партньорът ще трябва да се съобрази с това. Ако той също е властен, може да се стигне до конфликти, затова ще трябва да си разделят зоните на влияние, но със сигурност Лъвът трябва да има области, които той управлява изцяло, те ще представляват неговото царство (както знаем, Лъвът е цар на животните). Ако искате да грабнете вниманието на някой представител на зодия Лъв, трябва да бъдете впечатляващ и интересен. Обличайте се добре, ако ще ухажвате Лъв. Трябва да му покажете колко е ценен за вас, колко го харесвате и му се възхищавате, че е най-важното нещо в живота ви и той ще отвърне на повика на вашето сърце.
Митология: Управител на зодиакалния знак Лъв е Слънцето. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Лъва можем да се запознаем накратко историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
*Повечето цивилизации са имали слънчеви богове. В Гърция най-ранното слънчево божество е бил титанът Хелиос, който карал колесницата на Слънцето през небето всеки ден и който бил увековечен в знаменитата статуя, наречена Родоски колос (слънчевият остров Родос бил посветен на Хелиос). Но слънчевият бог, който е най-известен в западната култура, е Аполон. Майка му, титанидата Лето, била обладана от Зевс, царят на всички богове. Съпругата на Зевс, Хера, много се ядосала поради връзката на мъжа си с Лето и издала небесен указ, който забранявал убежище за бременната Лето. Докато скитала по Земята в търсене на място, където да роди, Лето в крайна сметка стигнала до остров Ортигия и там дала живот на Артемида, сестрата-близначка на Аполон и богиня на Луната, която изскочила от майчината си утроба и веднага помъкнала все още раждащата Лето към съседния остров Делос, където на деветия ден асистирала при раждането на брат си Аполон. Делос в последствие станал свещен олтар, където се чества раждането на Аполон. Никой смъртен не бивало да се ражда или умира на този остров. Твърде любопитно е, че Делос е смятан за център на архипелага Циклади, също както Слънцето е център на системата от планети. Два Лъва, символи на упрвлявания от Слънцето знак пазят храма на Аполон там.
Аполон е бил златното дете на гръцкия Пантеон, надарен в музиката, математиката, медицината и пророчествата. Но в началото скитал из цяла Гърция в търсене на място, където да основе храма си. В крайна сметка стигнал до района, който днес наричаме Делфи, но открил, че го пази гигантска змия, Питон. Аполон се бил със змията, убил я и основал храма си.
В храма по-късно се настанила жрицата, известна като Пития и хората от всички населени места от древния свят идвали да задават въпроси на Делфийския оракул. Пития дъвчела свещени лаврови листа, дишала парите, които се издигали от пукнатина в земята и предсказвала. Всичко, което кажела, било смятано за неизбежен закон. Така Аполон, макар и без да диктува пряко съобщенията, бил свързан със законите, които произтичали от Делфи.
Едно от съобщенията, изписано на портите на делфийския храм е „Познай себе си!”, което ясно се свързва с астрологичната концепция за Слънцето, тъй като това светило по принцип се смята, че представя „истинското Аз” на индивида.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.