годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Козирог

22 декември – 20 януари
Козирогът в службата напредва,
тговорността му е голяма.
Подчинен ли си - сурово те поглежда:
„Работата първо – после друго няма”.

Характеристика на знака: Силно развито чувство за дълг и отговорност, дисциплинираност, трудолюбие, добро управление на материалната сфера. Козирогът се стреми да изгради нещо значително и обича да си поставя и постига високи цели. Съществуват два вида Козирози: амбициозни, които полагат усилия и успешно напредват в кариерата и такива, които са с понижено самочувствие, недоволни от живота, вечно мрънкат и се оплакват. Разбира се, качествата на двата вида могат да присъстват в различна степен в индивидите – представители на този зодиакален знак. Силната необходимост от признание е най-голямото предизвикателство пред Козирога. Както астрологическия символ на знака - дивата коза напредва към планинския връх, преодолявайки безброй препятствия – камъни, бодили, храсти, Козирозите преодоляват всякакви трудности и изминават нелек път, за да достигнат до върха.
Положителни черти: Отговорни, проявяващи огромно старание в работата, издържливост, хора на които може да се разчита, притежаващи самообладание и контрол върху себе си, мъдри, трезвомислещи.
Отрицателни черти: Свръхамбиция, мрачност, страх, неувереност, изразяване на постоянно недоволство, песимизъм, склонност към тревоги.
Подходящи професии: Административна работа, работа в строителството (строители, геолози, архитекти, инженери), управление на недвижими имоти, преподаване, зъболечение, лечение на кожата, костите, ставите; всякакъв вид работа, при която е необходимо да се изграждат структури и системи.
В любовта: Козирозите са сериозни в отношенията си с противоположния пол. Веднъж започнали връзка, те искат тя да продължи вечно. Друг е въпросът, че избирането на партньори става бавно и трудно, тъй като Козирогът е претенциозен, страхува се да се разкрие емоционално, защото това ще го направи уязвим, дълго разсъждава и обмисля преди да се впусне във връзка. Харесва хора с положение и статут в обществото, които имат успешна кариера, трудолюбиви, отговорни, на които може да се разчита, но е по-вероятно да се обвърже с друг тип хора. Партньорите на Козирога трябва да не го засенчват, те трябва да бъдат грижовни, нежни, емоционални, интуитивни, да уважават семейството и традициите. Козирозите са привърженици на традиционния брак, а не на свободните отношения.
Митология: Управител на зодиакалния знак Козирог е планетата Сатурн. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Козирога можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В митовете това е Сатурн, а гърците са го наричали Кронос*, един от седемте титани. Древните гръцки писатели извеждат името Кронос от „хронос”, което означава време. Кронос е бил дете на Уран (Бащата Небе) и Гея (Майката Земя). Когато Уран станал тираничен и деспотичен, Гея убедила Кронос да свали баща си. Той устроил засада на Уран и го кастрирал със сърпа си; така станал цар на боговете. Оженил се за сестра си Рея и, също като баща си, се превърнал в деспот по свой собствен модел. Стигнал до вярването, че децата му ще се опитат да го свалят също както той свалил баща си. Веднага щом Рея раждала, Кронос поглъщал своите деца, хранейки се със собственото си поколение. Първа била Хестия, после дошли Деметра, Хера, Хадес и Посейдон, всички те изчезнали в корема на Кронос. Но когато се родил Зевс, Рея увила камък в бебешките пелени и този камък Кронос без да иска погълнал. Зевс бил запазен тайно; когато пораснал, се наел за виночерпец на стария Кронос и му дал отрова, чрез която го накарал да повърне всичките си деца. Подкрепен от братята и сестрите си, Зевс се вдигнал на бунт срещу Кронос и другите титани. След десетгодишна война новите богове, олимпийците, се възцарили на трона. Кронос и неговият род били затворени в Тартар, тъмен и мрачен регион в края на земята.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.