годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Дева

24 август – 22 септември
Девата е знак на чистотата,
слага всичко в ред около нея.
Грижи се, облича тя децата
и на чичо доктор ги завежда.

Характеристика на знака: Отлични умения за общуване, аналитичен ум, стремеж към перфекционизъм, поддържане на ред и чистота, практичност, организираност, изпълнителност, усет към детайлите. Девите са хора, които намират своето място в служенето, те се радват да помагат на другите. Колкото и полезна работа да свършат, няма да ги чуете да се похвалят, те са скромни по природа. Знакът Дева е свързан и с лечението, много Деви се радват на лекарската професия или имат друго призвание, свързано с лечение. Дали всичко си е на мястото, дали нещата са свършени по най-добрия начин, как могат да се подобрят – попитайте Девата.
Положителни черти: Организираност, стремеж към перфекционзъм в изпълнението на това, което вършат, трудолюбие, желание да служат, скромност.
Отрицателни черти: Взискателност и критичност към другите (както и към себе си), мрънкане, заяждане, дребнавост, подценяване на собствените възможности .
Подходящи професии: Личен секретар, детектив, критик, лекар, медицински работник, работник в службите за чистота, шивач, часовникар, всякакви професии, свързани с организация и изпълнение на работа, при която се изисква внимание към детайла, прецизност, поддържане на ред, точно изпълнение, аналитичност. Търговията със стоки е много подходяща професия за родените под знака Дева. Тъй като Девата е земен знак, тя често изпълнява професии, в които се изисква здрав разум, практична (земна) преценка, както и професии, свързани със земята.
В любовта: Девите са интелектуален знак, те по-добре боравят с думи, отколкото с чувства. Когато видят интерес от страна на другия пол, първата им реакция е да се опитат да си обяснят защо някой ги намира за привлекателни. Притежават естествена скромност, която в някои случаи стига до свенливост, но това им придава допълнителен чар и привлекателност за противоположния пол. Има и друг тип Деви, които се отнасят волно и безгрижно към любовта и се хвърлят прибързано във връзки, за да се почувстват по-пълноценни. Всички Деви са взискателни към партньорите си. Покажете практичност и здрав разум, поддържайте се в чист и спретнат вид, покажете своя интелект и Девите ще ви харесат, но за да си паднат по вас, ще ви трябва и доза романтичност, феерия и магнетизъм.
Митология: Управител на зодиакалния знак Дева е планетата Меркурий. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Меркурий можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В гръцката митология* това е Хермес, пратеникът на боговете. Гърците са познавали двойнствеността на ума и техният бог Хермес е бил не само бог на комуникациите, но и на крадците. Защо богът на ума е и бог на крадците? Това е така, защото на човешкия интелект не е присъщ някакъв етичен код, той може да служи както на морални, така и на неморални цели и постъпки.
Хермес бил син на Зевс, майка му е нимфата Мая. Хермес е станал крадец още от мига на рождението си в една пещера в планината Килена в Аркадия. Когато свръхразвитото дете се появило на бял свят, първото, което видяло, била една костенурка. От черупката й той си изработил лира, музикален инструмент. Нататък по пътя си откраднал кравата на Аполон, а когато го разкрили, бил отведен в Олимп, за да го съди Зевс. В крайна сметка Зевс и Аполон останали изключително впечатлени от изключителната интелигентност на детето. Хермес върнал откраднатата крава на слънчевия бог и му дал също и лирата. Лирата по-късно станала символ на Аполон като бог на музиката. Той пък направил Хермес водач на душите от този свят към отвъдния – божествена функция, която преди изпълнявал слънчевият бог.
Всички действия на Хермес, независимо дали изобретателни (лирата), или престъпни (кражбата на кравата), са изпълнени от едно дете и в средновековните астрологични трудове Меркурий е символ на младите хора. Хора със силен Меркурий (Дева, Близнаци) често са един вид Питър Пановци. Те притежават изисканото, бляскаво очарование на Меркурий, но не са съвсем „порастнали”. Тази „вечна младост” бележи или творческа личност, или напълно неразвит индивид – а понякога и двете.
Меркурий притежава кадуцей, тъй нареченият лечебен жезъл, с което ни се напомня за ролята му в лечителския процес, медицинските „изкуства” – макар че днес изкуството е заменено от науката в тази област.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.