годишен хороскоп
   рожденна карта
   работа
   лични отношения
   доходи
   партньорски хороскоп
 

 

   задай въпрос

 

 

 


. : ЗВЕЗДЕН ПРАХ : .

Близнаци

22 май – 21 юни
Зодия Близнаци който има,
приказливко е за двама.
Клюката е негова любима.
Знае всичко – дума няма.

Характеристика на знака: Контактни, общителни, приказливи, двойнствени, Близнаците са много добри при изпълнение на задачите да получат и предадат, обменят, осъществят контакт, свържат, научат, общуват, обучат, анализират информация. Знакът Близнаци е свързан с документи, пътувания на близки разстояния, ежедневни контакти, съседи, братя, сестри, практическо обучение.
Положителни черти: Любознателни, контактни, адаптивни, остроумни, забавни. Притежават способност бързо да схванат и точно да предадат информация.
Отрицателни черти: Бърборковци, склонност да се захващат едновременно с няколко неща, които не успяват да доведат докрай, лесно се отегчават; получаване на повърхностни знания, липса на задълбоченост, мошеничество, дребни измами.
Подходящи професии: Търговци, посредници, интелектуални професии, работа в комуникациите, журналисти, говорители, писатели, учители
В любовта: Близнаците се влюбват интелектуално, това, което ги привлича е ума на партньора. Представителите на този зодиакален знак имат склонност да се занимават с няколко неща едновременно и това се отнася и за техните връзки (предразположени са да се впускат в няколко връзки едновременно). Те просто обичат многообразието. За тях е по-приятно да мислят, отколкото да чувстват. Партньорът на зодия Близнаци трябва да бъде готов да участва в разговори, да поддържа интереса им с нова информация и пътувания по нови места.
Митология: Управител на зодиакалния знак Близнаци е планетата Меркурий. За да разберем характера на хората и събитията под знака на Близнаци можем да се запознаем накратко с историите в някои от митовете за божествата, които се свързват с този знак.
В гръцката митология* това е Хермес, пратеникът на боговете. Гърците са познавали двойнствеността на ума и техният бог Хермес е бил не само бог на комуникациите, но и на крадците. Защо богът на ума е и бог на крадците? Това е така, защото на човешкия интелект не е присъщ някакъв етичен код, той може да служи както на морални, така и на неморални цели и постъпки.
Хермес бил син на Зевс, майка му е нимфата Мая. Хермес е станал крадец още от мига на рождението си в една пещера в планината Килена в Аркадия. Когато свръхразвитото дете се появило на бял свят, първото, което видяло, била една костенурка. От черупката й той си изработил лира, музикален инструмент. Нататък по пътя си откраднал кравата на Аполон, а когато го разкрили, бил отведен в Олимп, за да го съди Зевс. В крайна сметка Зевс и Аполон останали изключително впечатлени от изключителната интелигентност на детето. Хермес върнал откраднатата крава на слънчевия бог и му дал също и лирата. Лирата по-късно станала символ на Аполон като бог на музиката. Той пък направил Хермес водач на душите от този свят към отвъдния – божествена функция, която преди изпълнявал слънчевият бог.
Всички действия на Хермес, независимо дали изобретателни (лирата), или престъпни (кражбата на кравата), са изпълнени от едно дете и в средновековните астрологични трудове Меркурий е символ на младите хора. Хора със силен Меркурий (Близнаци, Дева) често са един вид Питър Пановци. Те притежават изисканото, бляскаво очарование на Меркурий, но не са съвсем „порастнали”. Тази „вечна младост” бележи или творческа личност, или напълно неразвит индивид – а понякога и двете.

*Ариел Гутман и Кенет Джонсън „Митична астрология”© 2009 ЗВЕЗДЕН ПРАХ ЕООД, София, office@zvezdenprah.eu. Всички права запазени.